Marele incendiu

De-a lungul existentei sale, Bucurestiul s-a confruntat cu o serie de incendii devastatoare, iar dupa cum am consemnat in postul anterior, in 23 martie 1847, in ziua de Pasti, a izbucnit cel mai mare dintre ele.

Focul a izbucnit de la casa culceresei Drugăneasca şi s-a întins cu repeziciune în toată partea de est a oraşului. Incendiu n-a putut fi stins timp de cîteva săptămîni. Cincisprezece oameni au pierit şi mulţi au căpătat arsuri. Conform raportului întocmit de şeful poliţiei Capitalei au fost distruse de foc în zona roşie (pe atunci Bucureştiul era împărţit administrativ în cinci culori) 130 case, 354 prăvălii cu etaj, 713 prăvălii fără etaj, 10 hanuri, 7 biserici, Bărăţia iar în zona neagră 31 prăvălii cu etaj, 359 prăvălii fără etaj, 75 hanuri şi 5 biserici. În total aproape 2000 de clădiri. După socoteala de atunci, publicată în „Vestitorul românesc” în 1847, pagubele au costat în jur de 55 de milioane de lei din care 20 de milioane casele şi 35 de milioane lucrurile. Vestea incendiului a făcut înconjurul Europei şi mai multe ţări au trimis ajutor material. Ţarul Rusiei, sultanul Turciei, domnitorul Gheorghe Bibescu, mitropolitul, boierii, negustorii şi binevoitori de diferite naţionalităţi au ajutat Capitala. Sumele strînse din subscripţii publice din ţară şi trimise din străinătate s-au ridicat la peste 7 milioane de lei. Într-o listă a principalelor sume donate, pe primele 5 locuri se situează: domnitorul Ţării Româneşti Gheorghe Bibescu 230.000 lei, sultanul Turciei 161.000 lei, domitorul Moldovei Mihail Sturdza 35.775 lei, fostul domitor al Serbiei Miloş Obrenovici 31.500, pitarul Evanghelie Zappa 31.500 lei.

În 1847 se înfiinţează serviciul de pompieri. Pînă în acest an, cei care ajutau la stingerea incendiilor erau voluntarii, în general cetăţenii care locuiau în apropiere.

Alte incendii notabile, au mai avut loc in 1704, 1719, 1739, 1766, 1804.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Bucuresti, Edu și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s